Svensk fotballprofil er død

Publisert kl05 juni 2019 08:45 by Redaksjonen

DELTE UT TROFEET: Lennart Johansson (i dress til høyre) har nettopp delt ut UEFA-cup-pokalen til CSKA Moskva i 2005. | AP

Den tidligere fotballtoppen Lennart Johansson er død. Han ble 89 år gammel.

Johansson sovnet stille inn tirsdag etter kort tids sykeleie.

Storavisen Aftonbladet omtaler den tidligere presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) som en av svensk idretts største ledere gjennom tidene.

– Svensk fotball er i sorg. Lennart Johansson er død. Han sovnet inn på kvelden 4. juni etter kort tids sykdom, 89 år gammel, skriver Sveriges Fotballforbund på sine nettsider.

Johansson var UEFA-president i perioden 1990 til 2007. Samtidig hadde han også visepresidentvervet i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Glimt i øyet

Han hadde også lederverv i Stockholm-klubben AIK, og så sent som i fjor høst delte han ut pokalen som bærer hans eget navn da klubben i hans hjerte ble allsvenske mestere.

Den svenske fotballtoppen har fra høstet rosende omtale og applaus for innsatsen han la ned for fotballen gjennom et langt liv.

– Jeg vet ikke hvorfor. Det er vel mine 20 år i strid med Blatter som folk liker, sa han selv med glimt i øyet.

Johansson, som var oppvokst i Stockholm-bydelen Bromma som den yngste av fem søsken, minnes som en engasjert og klok leder av den svenske fotballpresidenten Karl-Erik Nilsson.

– Det er med stor sorg jeg har mottatt beskjeden om at Lennart Johansson har gått bort. Jeg og mange andre har mistet en god fotballkamerat og savnet er stort, sier Nilsson i en uttalelse.

– Lennart Johansson er vår største internasjonale fotballeder gjennom tidene, ingen svenske har hatt en lignende påvirkning på fotballverdenen, fortsetter fotballpresidenten.

LES OGSÅ: Gir bort gratisspill: Få 67 (!) i odds på at Norge-profilen scorer to mål