Rådet fra Kjetil André Aamodt endret alt for Norge-stjernen

Publisert kl02 January 2021 22:13 by Ole-Jørgen Wiig

PROFIL: Kjetil André Aamodt. | NTB Scanpix

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

I mars ble det klart at en av Norges fremst alpinister, Nina Haver-Løseth, la opp.

31-åringen har vært den største profilen på kvinnesiden siden i mange år, og verdenscupseieren i 2016 i italienske Santa Catarina var den første kvinnelige seieren siden Andrine Flemmen i 2002.

Haver-Løseth, som het bare Løseth frem til 2017, tok to enkeltseire og én OL-bronse i lagkonkurransen i parallellslalåm i 2018.

Men en flott karriere ga ikke bød ikke bare på fryd og gammen. I flere år slet Haver-Løseth med kraftig prestasjonsangst. Det startet i tidlig alder, selv om hun vant stort sett det hun deltok i som liten.

Prestasjonsangsten gikk i det å være fryktelig nervøs før start. Hun slet med å spise frokost, følte seg kvalm og kastet nesten opp. 

Et foredrag fra legenden Kjetil André Aamodt ble vendepunktet som skulle hjelpe henne til å håndtere det hele resten av karrieren.

Reklame: Spar over 650 kroner ved kjøp av årsabonnement på Viaplay Sport via denne lenken!

STORT: Leif Kristian Nestvold-Haugen f.v., Kristin Lysdahl, Nina Haver-Løseth og Sebastian Foss-Solevåg jubler etter at de sikret seg bronsjemedalje under lagkonkurranse parallellslalåm i Yongpyong Alpine Centre under vinter-OL i Pyeongchang.NTB Scanpix

Mental svitsj

– Det ble jo bedre jo eldre jeg ble. Da jeg var 25 år slet jeg ikke med det i like stor grad. Men vendepunktet kom vel først da jeg var rundt 20 år. Jeg var på et foredrag med Kjetil André Aamodt om mange forskjellige temaer, deriblant dette med nervøsitet. Han sa bare at man bare måtte omfavne nervøsiteten, så fikk man overtaket, sier Løseth til TV 2.

– Istedenfor å få panikk hver gang man ble nervøs, så måtte man heller tenke «yes, nå er jeg skjerpet». Det var en mental svitsj der i foredraget fra Aamodt som jeg ble veldig inspirert av, fortsetter hun.

Haver-Løseth debuterte i verdenscupen i 2006.

Reklame: Spar over 650 kroner ved kjøp av årsabonnement på Viaplay Sport via denne lenken!

PROFIL: Nina Haver-Løseth.NTB Scanpix