EKSPERT OG SPILLER: Morten Langli (t.v) og Martin Ødegaard.

Langli om Solbakkens Ødegaard-grep: – Jeg tror det er slutt på det

Jakob K. Gregersen

2. september 2021

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Erling Braut Haaland scoret et vakkert ledermål og ble snytt av stolpen da han hadde vinnermålet på foten i 1-1-kampen mot Nederland.

Landslaget i fotball var tilbake på Ullevaal for første gang på 332 dager og fikk for første gang siden 2019 et entusiastisk publikum i ryggen. 7000 tilskuere hørtes ut som mange ganger så mange, men de fikk ikke juble for seieren som ville satt Norge i en kjempeposisjon foran innspurten om den første sluttspillplassen siden året Haaland ble født.

Nederland dominerte den første omgangen, og det var fortjent da Davy Klaassen utlignet Haalands ledermål. En norsk formasjonsendring ved pause gjorde kampen mye jevnere, og Haaland var centimeter fra å bli matchvinner da han framspilt av kaptein Martin Ødegaard. Haaland skjøt i innsiden av stolpen i det 64. minutt.

Gjestene var nær et ledermål i slutten av den første omgangen, men Ståle Solbakken gjorde grep ved pause og fikk se laget sitt heve seg spillemessig. Han la om fra 4-4-2 til 4-5-1 ved å flytte Moi ned på kant, og Martin Ødegaard fikk en mer sentral rolle etter å ha vært stort sett usynlig før pause.

Det holdt på å betale seg i det 64. minutt da Ødegaard førte ballen i høyt tempo og spilte Haaland gjennom. Spissen skrudde ballen rundt keeper og så den treffe innsiden av stolpen og sprette ut.

TV 2-ekspert Morten Langli tror vi neppe får se Ødegaard i samme rolle som han hadde i førsteomgang i nærmeste fremtid.

– Jeg tror det er slutt på det at vi ser Norges landslag i 4-4-2 og Ødegaard på kant mot toppnasjoner, for han kommer overhodet ikke til sin rett når Norge har ballen 35 prosent av tiden, sier han til egen kanal.

– Det var ikke ofte Ødegaard ble satt opp (i andreomgang, jou.anm), men sentralt kommer han i sånne situasjoner som kan avgjøre kampen. Det var han som satte opp Erling Braut Haaland da han skjøt i stolpen. Han er den spilleren som kan tre den perfekte pasningen, selv om han må tåle å løpe mye uten ball, takle og kanskje ikke spille den fotballen han liker, fortsetter Langli.

Nederlenderne viste tydelige tegn til å være stresset av et norsk lag som igjen begynte å være muligheten for tre poeng. Seier ville ført Norge inn i kampen om gruppeseier for fullt, men med ett poeng henger laget fortsatt med.

Gruppevinneren kommer til VM i Qatar, mens toeren må ut i et omspill der det kreves seier over to andre lag for å kvittere ut VM-billett.

LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken med pressen.