Da Ola Kamara ble USA-proff fikk han en klar advarsel

Publisert kl04 juni 2020 14:42 by Redaksjonen

SPISS: Norges landslagsspiller Ola Kamara. | NTB Scanpix

Nyhetsvarsel | Sportsbibelen

Den norske fotballspilleren Ola Kamara har engasjert seg aktivt i protestene mot rasisme i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd.

– Jeg dro til byen for å vise min støtte til demonstrantene, og avsky mot et system som opp gjennom historien har forsterket vold, misbruk og raseprofilering. Det samme systemet har beskyttet dem som har drept svarte mennesker med straffrihet, sier Kamara til NRK.

Fikk advarsel

Kamara spiller for MLS-laget DC United, som er hjemmehørende i Washington.

Han har tidligere spilt for Colombus Crew og LA Galaxy. Da han først flyttet til USA fikk han en klar advarsel fra en lagkamerat.

– En dag i garderoben gikk en lagkamerat gjennom hele prosessen for hva vi mørkhudede må gjøre hvis vi blir stoppet av politiet. Jeg fulgte ikke helt med, men ble raskt opplyst om at dette var viktig. Fordi for meg var det snakk om liv eller død. Da skjønte jeg fort at rasisme i USA er noe helt annet enn i Norge.

Tabelltipset: Mister en kjempefordel som vil koste dem dyrt

I COLUMBUS: Ola Kamara fortviler.NTB Scanpix

Ønsker å bidra til endring

Han var på banen i begge seriekampene før koronaviruset satte en stopper for videre spill. Han ble værende i USA etter at landet ble stengt ned.

Han sier han reagerte med sinne og frustrasjon da han første gang så videoen av pågripelsen av Floyd. Politimannen som satte kneet i Floyds nakke i Minneapolis er siktet for drap.

– Neste dag så jeg den igjen, denne gangen fylte tårekanalene seg opp. Idet han sa «I can’t breathe», så slet jeg selv med å puste, forteller Kamara.

Han forteller at han lytter mye til lagkameratenes historier om rasisme og frustrasjon over det amerikanske systemet.

– Det gjør meg utrolig trist at det er sånn. Jeg ønsker aktivt å bidra til endringene.

LES OGSÅ: Slik kan du tjene 500 kroner på Bayern-smell i helgen

PROFIL: Ola Kamara i pressesonen.NTB Scanpix

(©NTB)